OSB FAHÁNCSLAP

Műszaki adatok:
Méretek: 125x250 cm
Vastagság: 6,8,10, 12, 15, 18, 20, 22 mm
Tulajdonság: OSB 3.


Oriented Strand Board (OSB) nyers fordításban Irányított Szálelrendezésű Lapot jelent. Egy természetes megoldás, hisz fenyőfából készül olyan eljárással, mely a lehető leggazdaságosabban használja fel a fát, így védve környezetünket, erdőinket a pazarló fakitermeléstől. Észak-Amerikában elterjedt építőanyag. A többségében könnyűszerkezettel épülő házaknak ez a "téglája". Olcsóbban előállítható mint a - helyette korábban használt - rétegelt lemez, de hasonlóan szilárd, terhelhető, így gyorsan elterjedt. Európában is egyre nagyobb az igény az OSB lap iránt. Magyarországon is mind többen választják életterül az olcsóbb, gyorsabb és komfortosabb könnyűszerkezetes építésű családi otthont. Divatos megoldás a bitumenes tetőzsindely fedés, melynek hordozójaként is OSB lapot használnak fel. A tetőfedéshez használt OSB olcsóbb mint a fenyő deszka, tulajdonságaiban pedig az OSB összehasonlíthatatlanul jobb e célra.

Minőségi kategóriák, típusok:
Leggyakrabban az OSB-3 típussal találkozhatunk. Ez alkalmas építőipari célra, ÉMI által bevizsgált, megfelelően szilárd és vízálló.
Léteznek különböző speciális célokra kifejlesztett egyéb típusok is, mint például:

 • OSB light, mely könnyebb 460 kg/m3 súlyú, nem vízálló, főként kárpitos bútorok vázaként, belsőépítészeti alapanyagként és kiállításépítéshez használják.
 • Az OSB PFB egy csiszolás után műgyanta bevonattal ellátott OSB-3. Kopásálló, víztaszító, tökéletesen sima felületével rendkívül jól használható betonzsalukhoz. Ennek a terméknek egy másik változata a PFB grip, mely egyik oldalán érdesített, csúszás mentesített. Ezt főleg járműplatók, ipari padlók, és egyéb nagy kopásállóságot és vegyszereknek ellenálló felületet igénylő burkolatoknál használják.
 • Az OSB-2 mérsékelten vízálló, építőipari célra kevésbé alkalmas, kárpitozott bútorokhoz és csomagoláshoz használatos.
 • Az OSB-4 fokozott vízállóságú és szilárdságú speciális építési célokra alkalmazott termék.

Az OSB kapható oldalain összeillesztésre elokészített nút-féderes kivitelben és gyárilag csiszolt felülettel is. 6-30 milliméteres vastagságig kínáljuk lapjainkat, de 40 mm vastagságig legyártható.

Könnyen megmunkálható, akár a természetes faanyag
Faipari gépekkel lehet vágni, csiszolni, marni. Könnyen szegelhető, előfúrás nélkül forgácslap csavarral csavarozható. Jó szegtartó képességű. A szélein sem kell tartani a szegelés során kiszakadástól, töréstől. Nyers kivitelben is pontos, mint a csiszolt felület.

Felhasználási lehetőségek
Az OSB sokrétűen felhasználható építőanyag. Megjelenése a fához hasonló világos, esztétikus. Szálas szerkezete a felületének különös egyéniséget kölcsönöz. A használt ragasztóanyag révén vízálló. Az OSB-3 időszakosan vízálló, ami azt jelenti, hogy rövidebb ideig - például az építkezés alatt - a lapot érő eső nem tesz kárt benne. Magasabb páratartalmú körülmények közt is alkalmazható, és lefestve, akár kültéri táblák, palánkok is biztonsággal készíthetők belőle.

Falépítés
Könnyűszerkezetes házaknál, vagy meglévő téglaépület bővítésénél, tetőterek beépítéséhez előnyösen alkalmazható. Fa vagy fém vázra csavarozva gyorsan, nagy szilárdságú falak alakíthatók ki. Az OSB falak kívülről különféle eljárásokkal vakolhatók. Gazdasági épületek esetében külső felületi védelemnek a megfelelő festés is elégséges. A fal belülről, gipszkartonnal, lambériával burkolható, vagy közvetlenül festhető, lakkozható. A szakszerűen épített falban az OSB nem csak a burkolat tartását, hanem a szerkezet tárcsamozgásokkal szembeni védelmét is biztosítja. Az OSB falra bárhol lehet nehéz tárgyakat is akasztani.

Tetőfedés
Bitumen zsindely alatt szükség van hordozó felületre, mely a szél- és hó nyomásának ellenáll, szegelhető és időtálló, legalább a zsindely élettartama alatt megbízható tartást biztosít.
Ez az anyag az OSB, ami ráadásul:

 • a nagy táblák révén gyorsan felrakható
 • önmagában is vízzáró burkolatot képez
 • nem vetemedik, mint a deszka
 • nem támadják meg a rovarok és gombák
 • nút-féderes táblák használatával csökkenthető a hulladék, és fokozható a stabilitás
 • a megfelelő minőségű száraz, gombamentesített deszkánál lényegesen olcsóbb.

Padlók, födémek
Mivel a lapok kemények, terhelhetők és tökéletesen sima felület rakható le belőlük, kiválóan alkalmasak különféle melegburkolatok alá vakpadlónak. Az OSB csiszolva és lakkozva tartós burkolat önmagában is. A padlók esetében nút-féderes táblák használata ajánlott.

Speciális alkalmazások

 • zsaluzás: a nagy táblákból gyorsan készíthető többször felhasználható zsalu.
 • palánk: építési területek elkerítéséhez a vékony méretek is alkalmazhatók.
 • raklap, láda: olcsó, dekoratív, strapabíró csomagolási mód.
 • pavilonok: ideiglenes épületek, kiállítási pavilonok könnyen szerelhető, jól díszíthető alapanyaga.
 • dekorációk: egyre gyakrabban látható OSB lap kiállításokon, boltokban bútorok, berendezési tárgyak alapanyagaként, vagy önálló dekorációnak, falburkolatnak felhasználva. A különleges felület színezéssel, csiszolással, minták belemarásá-
  val, minden egyedi kreatív ötletnek szabad teret enged.